De ce ne place manele

De când mă ştiu am urât manele pentru că şi atunci când versurile sunt despre bani şi faimă, melodia mi se pare oarecum de jale…adica mult lălăită şi la ani lumină de ce înseamnă muzica pentru mine. Aşadar, am adunat aici cinci motive pentru care, într-un moment din viața asculți manele şi îți place.

1) Manele=veață

Nimeni nu îşi mai serbează ziua de naştere acasă cu câțiva prieteni. Nu. Aniversările sunt de la level nuntă în sus; mâncare, forografi, muzică, dar mai ales muzica. Vechea metodă cu laptopul şi playlist-ul nu mai e cool, acum avem toți DJ. Toate bune şi frumoase dar când ai ureche muzicală yok, sau mai rău, două picioare stângi, nu îți vine să te arunci pe ringul de dans, mai ales dacă cea mai bună mişcare poate fi uşor confundată cu o criză de epilepsie. Atunci salvarea vine de unde te aştepți mai puțin – manele. Toată lumea dansează pe manele fiindcă sunt atât de ritmate şi fără sens încât nimeni nu ştie clar cum se dansează pe ele. Ba mai mult, nimănui nu îi pasă cât de ridicol eşti pentru că acum serios… cine dansează ca lumea pe manele?

2) Duşmani şi valoare

Acestea sunt subiectele a 99% din manele şi recunosc, cineva trebuie să îi dea lui Salam ( sau oricărui alt manelist un premiu) . Melodiile lor sunt foarte versatile: despre duşmani, despre lipsa lor, despre moartea lor, în cinstea lor etc. Mă întreb cum ar fi fost câtecele de luptă dacă existau manele în Evul Mediu? În fine, cert este că manelele sunt ilogice oricum i-ai spune, cred că este regula de aur pentru un hit ca versurile să nu aibă legătură între ele. Dar atunci când eşti cu grupul tău de prieteni, vă simțiți bine, sunteți fericiți, manelele parcă au altă însemnătate. Nu mai sunt doar o formă modernă de poluare fonică. Nu. Ele devin un imn.

3) Oportunități

Asta e un pic răutăcios, dar merge şi aşa. De câte ori nu ați avut un profesor plictisitor sau ciudat? Să faci farse este un fel de must al vieții de elev şi manelele sunt ceva clasic. Nu e nimic mai amuzant decât să sune un telefon în oră, la ton de apel să fie o manea şi profesorul să se uite confuz prin clasă fără să ştie de unde vine acel sunet enervant. Ca să nu mai zic că există manele pentru orice situație, încă nu stiu de ce nu compune un manelist o melodie cu formule de trigonometrie, sunt sigură că ar cânta non-stop în ora de mate.

4) Gloată

După ultimul recensământ populația României a scăzut considerabil. Din păcate nu pleacă cine trebuie. Păstrăm pătura de jos şi valorile țării pleacă în Marea Britanie. Cu atât de mulți adepți ai manelelor e greu să nu le asculți şi cel mai rău, să le memorezi. Dacă ai, aşa cum se zice în popor, mintea scurtă, bucură-te! Pentru că nu e nimic mai oribil decât să realizezi că ştii o manea fiindcă vecinul a ascultat toată dimineața muzică.

5)….

Sigur există şi un al cincilea motiv, dar nu îmi vine mie în minte. Poate e vorba de anturaj, poate manelele este de fapt muzică adevărată şi eu nu ştiu încă asta. Cel mai probabil judec prea aspru acest gen şi oamenii ce-i sunt adepți. La finalul zilei eu citesc o carte şi nu mă ales cu nimic, pe când un manelist compune o piesă pe negativul de la Podul de piatră se dărâma şi primeşte sute de leii. Acum, eu nu mai ştiu cine e prostul aici?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s